Training bij Angela Remie

17 en 18 november was ik met Jameson voor lessen bij Angela Remie. We hebben gewerkt aan het verfijnen van de hulpen door te oefenen met wijken voor druk. Dit doen we door telkens in stilstand te oefenen met het wijken voor been en indirecte teugel: het rechterbeen van de ruiter laat het rechterachterbeen van paard voor het linkerachterbeen langsstappen, de rechterteugel tegen de hals laat het rechtervoorbeen voor het linkervoorbeen langs stappen en linksom hetzelfde verhaal andersom. Belangrijk hierbij is dat je als ruiter eerst een voorstelling maakt van wat je wilt laten gebeuren en hoe het er uit moet zien.
Bij wijken voor druk is het ook belangrijk dat je als ruiter meteen nageeft op het moment dat het paard doet wat je vraagt. Zo is het verdwijnen van de druk van de hulp de beloning voor het wijken. Als bij je paard het kwartje gaat vallen zul je zien dat het paard steeds sneller en ook op steeds minder druk reageert.

In de lessen bleek ook weer dat Jameson moeite heeft met het kantelen van zijn bekken linksom, vooral bij het werk aan de hand. Onder het zadel gaat het beter, met name wanneer hij niet overhaast loopt of verzameld. Voordat we verder kunnen met verzameling zullen we hier dus goed aan moeten werken. De komende twee weken werk ik voornamelijk in het tempo waarin Jameson zijn heup goed laat zakken en zijn bekken kantelt. Daarna gaan we tempo wisselingen doen, waarbij hij hopenlijk beter doorkomt met zijn heup / bekken.
Al met al genoeg huiswerk gekregen en vol goede moed aan de slag!