Intrinzen Inspired trainen

Intrinzen Inspired trainen

Een paar jaar geleden kwam ik via social media in aanraking met Intrinzen. De foto’s en filmpjes straalden zoveel kracht en plezier uit dat ik meer wilde weten!

Zodra Project Proprius uitkwam werd ik lid van de online gemeenschap en mocht ik pionier zijn in het online coaching programma van Steinar.

De eerste jaren deed ik dit er zo’n beetje naast en kwam het mijn training in de Academische Rijkunst zeer ten goede. Er kwam een moment dat ik voor mezelf moest toegeven dat een en ander voor mij niet meer te verenigen was en zo’n drie jaar geleden ging ik ‘All in’ en keek ik niet meer om!

Mijn paarden hebben in ons spel 100% autonomie en zeggen intussen allemaal vol overtuiging JA!!! als ik ze uitnodig voor een sessie, zowel vanaf de grond als rijdend.

Begin oktober 2019 kwam Steinar Sigurbjornsson – met Kathy Sierra de grondlegger van Intrinzen – naar Arnhem voor een clinic. Ik organiseerde deze samen met Selma Klein en Gwendolijn Schropp. September 2020 was hij er weer op uitnodiging van Selma en mij en kregen we volop bevestiging dat we op de juiste weg zitten!

Ik coach nu, met toestemming van Steinar, mensen die zich willen verdiepen in deze geweldige beweging. Ik noem het bewust geen lesgeven, omdat het proces zo persoonlijk is en door iedere ruiter zelf zal worden ingevuld. Intrinzen is dan ook geen methode waar je les in kunt krijgen, het is een filosofie waarin jij en je paard zich kunen ontwikkelen tot handige, athletisch en zelfbewust samenwerkende wezens. Autonomie is hierbij het sleutelwoord. Een klikker, een zak snoepjes en wat attributen (pool noodle, mat, pallet bijvoorbeeld) vervangen de zweep en sporen en ten alle tijden moet het paard de ruimte krijgen om ‘nee dank je’ te zeggen. Met deze voorwaarden zeggen paarden al snel genoeg JA GRAAG!!!