Centered Riding

De vier basisprincipes

Blokken bouwen


Zoals het bouwen van een blokken toren, zo bouwen we bij Centered Riding ons skelet op. Een blokkentoren staat pas stevig als de blokken recht op elkaar staan. De ruiter ‘bouwt’ zichzelf ook rechtop: komt het bovenlichaam achter of voor het middelpunt (of balanspunt), dan staat de ’toren’ wankel. Je begint met de voeten, de enkels en knieën zijn gebogen voor elasticiteit, boven de voeten de heupen, schouders en het hoofd. De skeletspieren houden alles bij elkaar, de basishouding hoort geen grote krachtinspanning te kosten.

lijn

Ademhaling


Er zijn veel verschillende manieren om adem te halen. Gemakkelijkst te onderscheiden de hoge ademhaling waarbij de borst omhoog komt en de lage waarbij de buik uitzet. De hoge ademhaling zien we in extreme vorm bijvoorbeeld bij hyperventilatie, de lage bij veel mensen in slaap.
De ademhaling die we bij Centered Riding nastreven is de lage buik ademhaling. Die helpt (meestal) te ontspannen en de ruiter te ‘aarden’ of ‘gronden’.

Lijn

Zachte ogen


Door met ‘zachte ogen’ te kijken kunnen we de hele omgeving in de gaten te houden. Mensen zijn geneigd net als een roofdier te fixeren op één punt en registreren wat daaromheen te zien niet of niet bewust. Zachte ogen helpen de ademhaling naar beneden te krijgen (naar de buik) en geven het paard het vertrouwen dat de ruiter leiderschapskwaliteiten bezit en de omgeving scanned op mogelijk gevaar.

lijn

Centreren

Als we alle bovenstaande principes gebruiken, dan zijn we in staat ons ‘centrum’ te gebruiken. Met het centrum wordt het zwaartepunt bedoeld, te vinden door de hand op de buik te leggen met de duim op de navel en de pink aan het schaambeen en de andere hand op dezelfde hoogte op de rug te leggen. Tussen beide handen bevindt zich het zwaartepunt, het centrum. Vanuit het centrum kunnen we met name richting , plaatsing van het zwaartepunt beïnvloeden en vorm bepalen.

Tekeningen van Suzan Harris gemaakt voor Alona: www.anatomyinmotion.com